Motortourclub d'n Dommel


Motortourclub d'n Dommel uit Sint-Oedenrode

Motortourclub d'n Dommel is een levendige club waar iedereen, van jong tot oud, met een voorliefde voor motorrijden terecht kan met als thuisbasis Café 'Dommelzicht in Sint-Oedenrode.

De oprichting van de club vond bijna 25 jaar geleden plaats in Rooi. Voorzitter Tinus Verhagen vertelde aan de bar over zijn hobby en van het een kwam het ander. Met een paar andere enthousiastelingen richtte hij een motorclub op. Al snel kwamen via bierviltjes de inschrijvingen binnen. Toentertijd was de club de eerste motorvereniging in de omgeving van Sint-Oedenrode. “Onze club is nog steeds levendig en gezond. We hebben zo'n 50 leden. Drie keer per jaar organiseren we een open rit waarbij ook niet-leden welkom zijn. Voor zo'n toertocht krijgen wij aanmeldingen van Friesland tot Zuid-België”, aldus de voorzitter.

Motorclub d'n Dommel is aangesloten bij de Landelijke Overleg Organisatie Toerclubs. Er is regelmatig contact met andere motortourclubs in de regio. Mathelijne Smids, voorheen secretaris van de club en nu één van de leden, vertelt: “Wij stemmen onze agenda af met andere clubs zodat we niet op dezelfde dagen een toertocht organiseren. Binnen de club zijn diverse actieve commissies. Zo is er een groep van vijf mensen die de routes voor de toertochten bedenkt en uitzet. Daar gaan zij heel zorgvuldig mee om. Niet alleen zorgen ze voor een afwisselende en mooie route, maar de dag voor de rit rijdt iemand de route ook na om te kijken of de beschrijving precies klopt.”

Van maart tot oktober is de kans op mooi ‘motorrijweer' het grootst. Voor de echte die hards is er ook nog een herfstrit en snertrit. “In de herfst en winter kun je het ook nog treffen met goede dagen. Voor de snertrit krijgen wij talloze aanmeldingen. Maar misschien ligt het mede aan het feit dat er bij terugkomst bij Dommelzicht heerlijke snert voor ons klaar staat”, lacht Smids.

Veiligheid

Voorzitter Tinus Verhagen geeft aan dat de club heel toegankelijk is. “Wij hebben leden van in de twintig tot zelfs 75 jaar, uit alle lagen van de bevolking en met allerlei type motoren. Meestal vormen zich groepjes van mensen die samen rijden.”

Dat samen rijden gebeurt altijd op een verantwoorde manier. Veiligheid staat bij motortourclub d'n Dommel hoog in het vaandel. Zo kwam ooit tijdens een informatieve avond de politie voorlichting geven. Verhagen: “Goede helmen en goede motorkleding is erg belangrijk. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid dragen we samen. Daarom rijden we ook altijd baksteensgewijs. Dat wil zeggen dat we schuin achter elkaar rijden, wat de kans op ongelukken kleiner maakt. Ook letten wij er goed op dat niemand tijdens een rit alcohol drinkt. Wat dat betreft zijn wij een nuchtere club.”

Feestavond

Naast de liefde voor motoren, delen de leden ook veel gezelligheid, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse feestavond.

Het derde weekend van september gaat de club er gezamenlijk op uit. “Dat kan naar Frankrijk of Luxemburg zijn, maar soms blijven we dichter bij huis en rijden we bijvoorbeeld naar de Eiffel.